Biology Examination Questions For Secondary School Students

Biology Examination Questions For Secondary School Students


  1. Which of the following is not an effect of overcrowding on a population?

(A)     Death

(B)     Compensation

(C)    Competition

(D)    Aggregation

  1. Which of the following bacteria reduces nitrates in the soil to gaseous nitrogen?

(A)     Denitrifying Bacteria

ADVERTISING

(B)     Saprophytic Bacteria

(C)    Nitrifying Bacteria

(D)    Putrefying Bacteria

  1. One disease not caused directly by bacteria is

(A)     Malaria

(B)     Tuberculosis

(C)    Pneumonia

(D)    Cholera

  1. Which of the following resources is non-renewable?

(A)     Forest

(B)     Wildlife

(C)    Mineral Deposits

(D)    Water

  1. Which of these diseases cannot be spread by an insect

(A)     Measles

(B)     Tryponasomiasis

(C)    Maleria

(D)    Cholera

  1. Trypanosomiasis is associated with

(A)     Cockroach

(B)     Mosquito

(C)    Housefly

(D)    Tsetse-fly

  1. Which of the following organisms cause syphilis?

(A)     Mycobacterium Tuberculosis

(B)     Bordetella Petusis

(C)    Treponema Pallidum

(D)    Clostridium Tetani

  1. In Medicine, bacteria have proved very useful due to the production of

(A)     Nitrate

(B)     Antibiotics

(C)    Cured Tobacco

(D)    Tanned Leather

  1. Which of the following animals exhibits territoriality?

(A)     Bee

(B)     Bats

(C)    Lizards

(D)    Rabbits

  1. The cross in which parents differs in two pairs of contrasting characters is called

(A)     Monophybrid Cross

(B)     Dihybrid Cross

(C)    Trihybrid Cross

(D)    Tetrahybrid Cross

  1. If a homozygous black pig (BB) is crossed with a homozygous white pig (bb), what is the probability that an offspring will have black fur?

(A)     25%

(B)     50%

(C)    75%

(D)    100%

  1. Which Nitrogen base in RNA that is not part of DNA?

(A)     Adenine

(B)     Guanine

(C)    Cytosine

(D)    Uracil

  1. How Many pairs of chromosomes are in Humans

(A)     46

(B)     12

(C)    23

(D)    8

 

  1. A woman that is a carrier for color blindness mates with a man that is colour blind. What percent chance will their offspring actually be colour blind.

(A)     25%

(B)     12

(C)    75%

(D)    100%

  1. Blood groups and tongue-rolling are examples of

(A)     Continuous Variation

(B)     Discontinuous Variation

(C)    Adaptive Variation

(D)    Environmental Variation

  1. Which of the following is not a type of finger-print?

(A)     Compound

(B)     Simple

(C)    Whorl

(D)    Loop

  1. Lamarck’s evolution theory could summarized by the statement that

(A)     Only the fittest can survive in a challenging environment

(B)     Species that are unable to adapt become extinct

(C)    New characteristics do not arise in organism in time of need

(D)    The changing environment imposes structural, physiological and behavioural changes in organism.

  1. Which of the following structural features in animals does not affect control of body temperature?

(A)     Scales

(B)     Feathers

(C)    Capillaries

(D)    Fur

  1. The long necks and legs of the present day giraffes were some of the basis of

(A)     De Vries Theory of Evolution

(B)     Lamarck’s Theory of  Evolution

`        (C)    Mendel’s Theory of Inheritance

(D)    Darwin’s Theory of Evolution

  1. Which of the following forms of variation will give a normal distribution?

(A)     Blood Group

(B)     Tongue Rolling

(C)    Body Weight

(D)    Finger Prints

  1. What name is given to a sudden change in a gene or chromosomes?

(A)     Decomposition

(B)     Allele

(C)    Transportation

(D)    Mutation


ANSWERS! 

  1. B
  2. C
  3. D
  4. D
  5. A
  6. B
  7. D
  8. D
  9. D
  10. C
  11. A
  12. C
  13. B
  14. C
  15. B
  16. D
  17. C
  18. C
  19. B
  20. B
  21. B
  22. B
  23. D
  24. B
  25. D
  26. C
  27. A
  28. C
  29. D
  30. B
  31. A
  32. A
  33. C
  34. A
  35. D
  36. C
  37. B
  38. C
  39. B
  40. D
  41. D
  42. C
  43. B
  44. B
  45. B
  46. D
  47. A
  48. B
  49. C
  50. D

40.The process of regulating the amount of water and solutes in the body fluids is called (a) osmosis (b) diffusion (c) osmoregulation (d) homeostasis

  1. The presence of glucose in the urine of a patient is an indication of malfunctioning of the (a) pancreas (b) gall bladder (c) liver (d) spleen
  2. Plant hormones include the following except (a) insulin (b) auxin (c) cytokinin (d) gibberelin
  3. The part of the brain which controls and coordinates body posture is the (a) cerebellum (b) hypothalamus (c) medulla oblongata (d) pons yaroli
  4. The passage of nerve impulse across a synapse is facilitated by the secretion of (a) acetylcholine (b) thyroxine (c) insulin (d) progesterone
  5. Which of the following process is not an example of reflex action? (a) blinking of the eyes (b) Reading (c) beating of the heart (d) sneezing
  6. The eyes can properly focus images of objects of various distances on the retina by a process called (a) refraction (b) reflection (c) accommodation (d) correction
  7. Which of the following sensations may not be detected by the skin? (a) touch (b) pressure (c) stress (d) pain
ALSO CHECK THE FOLLOWING Exam Questions
  1. The process by which flowers produce fruit without the process of fertilization is called (a) viviparity (b) parthenocarpy (c) propagation (d) metamorphosis
  2. An example of dehiscent fruit is (a) crotalaria (b) tomato (c) mango (d) orange
  3. Analysis f the gut content of an animal showed that it contained small pieces of bone, seeds, roughages, and insects. The animals is likely to be a/an (a) carnivore (b) herbivore (c) insectivore (d) omnivore
  4. The detective cells involved in sickle-cell anaemia disease are (a) phagocytes (b) lymphocytes (c) erythrocytes (d) thrombocytes
  5. What does the chemical composition of the genetic material of all living organisms consists of (a) Deoxyribonucleic acid (b) Adenosine diphosphate (c) Adenosine triphosphate (d) Follicle stimulating hormone
  6. Which of the following diseases is commonly observed in human males and is sex linked? (a) Beriberi (b) Down’s syndrome (c) Sickle-cell anaemia (d) Colour blindness
  7. If red is dorminant to white and homozygous red pea-plants are crossed with homozygous white pea-plants. The first filial generation will have (a) 2 red lowers, 2 white flowers (b) 4 red flowers (c) 4 white flowers (d) 4 pink flowers
  8. The sudden change in gene structure or chromosome in an organism is likely to cause an inheritable change in the phenotype known as (a) migration (b) mutation (c) mitosis (d) meiosis
  9. The resemblance of a palatable insect to a poisonous insect is an example of (a) a chemical deterrent to a predator (b) an escape from the predator by camouflage (c) an escape from the predator by mimicry (d) defence against the predator by warding colouration
  10. Evidence for evolution include the following except (a) fossil records (b) cooperative anatomy (c) mutation of genes (d) geographical distribution of organisms.
  11. The theory of survival of the fittest was propounded by (a) Darwin (b) Lamarck (c) Linnaeus (d) Mendel
  12. Which of the following characters is not an example of discontinuous variation (a) skin colour (b) fingerprint (c) ability to roll tongue (d) sex type
  13. The order of evolutionary trend in plants is (a) Bryophyta, Thallophyta, Pteridophyta, Spermatophyta (b) Thallophyta, Bryophyta, Pteridophyta, Spermatophyta (c) Spermatophyta, Pteridophyta, Bryophyta, Thallophyta (d) Bryophyta, Pteridophyta, Spermatophyta, Thallophyta 

SECTION B: THEORY


Answer any four questions from this section. All questions carry equal marks.

1a.     Define the term Variation

  1. State four physiological variations in plants and four morphological variations in animals

2a.     What is Genetics?

  1. Discuss the applications of Genetics
  2. Discuss the classification of human race, stating the examples in each case.
  3. A homozygous tall parent was crossed with a homozygous short parent, the F1 generation were all tall. An offspring of F1 generation was then crossed with another homozygous short individual.
  4. Illustrate the crosses with suitable genetics diagrams
  5. What is the phenotypic ratio of offspring in the F2?
  6. What is the genotypic ratio of the offspring in the F2?
  7. What is the probability than an individual that has genotype Tt will produce a gamete with T gene?

5a.     Define the term Evolution

  1. list and explain four evidence to support evolution of organisms from a common ancestry (8 marks)

6a.     What is adaptation in living organism? (2 marks)

  1. Outline four adaptations in xerophytes and four adaptations in birds. (8 marks)
ALSO CHECK OUT:

 

ADVERTISING