NIGERIAN CURRENT AFFAIRS (UPDATED)

NIGERIAN CURRENT AFFAIRS (UPDATED)

26. Who is the current INEC Chairman?   Mahmood Yakubu

27. Who is current Chief of Army Staff? Gen. Tukur Yusuf Buratai

28. Who discovered River Niger?  Mungo Park

29. Who coined the name “Nigeria”? Flora Luggard

30. The first trade in Nigeria was held in what year? 1953

ADVERTISING

31. The highest mountain in Africa is? Mt Kilimanjaro in Tanzania

32. The Largest River in the World is? Mississippi

33. The largest city in the world is? New York

34. Coldest country in the world is? Russia

35. The largest River in Nigeria is? River Niger

36. The United Nations was founded in what year? 1945

37. ECOWAS was founded in what year? 1975

38. The largest city in West Africa is? Ibadan

39. The twin towers ( World Trade Centre ) was bombed in what year? Sept 11, 2001 by Osama Bin Laden Terrorist group

40. The league of Nations was founded in what year? 1920

41. Central Bank of Nigeria was established in what year? 1959

42. The smallest continent in the world is? Australia

43. The First World War started in what year? 1914

44. The First World War ended in what year? 1919

45. The least populated country in the world is? Vatican city

46. Who hosted the 2010 FIFA World Cup? South Africa

47. Nigeria is divided into how many geo-political zones? 6

48. The most populated country in the world is? China

49. The largest Island in the world is? Greenland

50. The Eifel’s Tower is located in what country? France

51. Eifel’s Tower was built in what year? 1889 by Gustave

52. The Nigerian to win a Nobel Laureate is? Prof. Wole Soyinka

53. N.Y.S.C was established in what year? 1973

54. Nigeria Civil War started and ended in what year? 1967-1970

55. Nigeria changed to use of Naira and kobo in what year? 1973

56. The largest continent in the world is? ASIA

57. The youngest judge in the whole world is John Payton

58. The first military coup carried out in Nigeria was in 1966.

59. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macaulay

60. Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

61.  Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Muhammadu Buhari

62. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

62. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

Answer: Strength

63. Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

64.  While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

65. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is–Answer: an indirect election

66. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

67. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

68. The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

69. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

70. A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

71.  A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
Answer: a dissolution

72. The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

73. The transfer of authority to local government council is known as
Answer: delegation

74. The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

75. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

76. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers


NIGERIAN WOMEN CURRENT AFFAIRS


77. Who was the first female editor of a daily newspaper? Dr. Doyin Abiola

78. Who was the first Nigerian female novelist? Mrs Flora Nwakpa

79. Who was the first female winner of an Olympic gold medal? Miss Chioma Ajunwa

80. Who was the first female Senior Advocate of Nigeria? Mrs Folake Solanke

81. Who was the first female Vice Chancellor? Prof. Grace Alele Williams

82. Who was the first female Pilot? Mrs Chinyere Onyemaucheya

83. Who was the first female Judge? Mrs Rose Menye-Ukeje

84. Who was the first female Political Activist? Mrs Margaret Ekpo

85. Who was the first female Deputy Inspector General of Police? Mrs Bisi Ugowe

86. Who was the first female Doctor? Dr Elizabeth Awonyi Abimbola

87. Who was the first female Governor in Nigeria? Mrs Virginia Etiaba

88. Who was the first female to buy a car? Mrs Efuroye Tinubu

89. Who was the first female to drive a car? Mrs Olufunmilayo Ransome Kuti

90. Who was the first female Speaker of the House of Assembly? Mrs Patricia Eteh

ALSO CHECK OUT:
ADVERTISING