Nigerian Immigration Service Questions and Answers|Download Nigerian Immigration Service Past Questions and Answers for 2019/2020 Recruitment

Download Nigerian Immigration Service Past Questions and Answers for 2019/2020 Recruitment


The Nigeria Immigration Service (NIS) is the government agency that has been charged with the responsibility of migration management in Nigeria.

Here are the questions and answers to expect in the Nigerian Immigration Service Recruitment aptitude test.

  1. What are the main Units of the Nigerian Immigration Service?

ANS=>

  1. Procurement;
  2. Legal;
  3. Internal Audits;
  4. SERVICOM;
  5. Internal Security;
  6. Press and Public Relations;
  7. Anti-Corruption and Transparency.

2.Which Unit or Department of the Nigerian Immigration is responsible for recruitment?

ADVERTISING
 Nigerian immigration service

ANS=>Human Resources Management Unit

3. What is Visa Approval Letter?

ANS=>Visa Approval Letter is a document (approved by the Nigeria Immigration Service Headquarters) that allows a traveller to proceed to Nigeria to pick up entry visa at the point of entry.

4. What is Visa on Arrival?

ANS=>Nigeria Visa on Arrival is a class of short visit visa issued at the port of entry. The facility is available to frequently travelled High Net Worth Investors and Intending Visitors who may not be able to obtain visa at the Nigerian Missions/Embassies in their countries of residence due to the absence of a Nigerian mission in those countries or exigencies of urgent business travels.

5. Who is the Current Head/Leader of the Nigerian Immigration service?

ANS=>Muhammed Babandede, MFR

6.Who was the first Comptroller General of the Nigerian Immigration service?

ANS=>EH Harrison, Esq.

7.How long in advance should I apply for a Visa approval Letter?

ANS=>Should not exceed validity of Visa Approval Letter of 14 days.

8.Where is the current Headquater of the NIS?

ANS=> NIS HQ-Shehu Shagari Complex, Airport Road, Sauka, Abuja, FCT Nigeria

9.Who is the head of the Human Resources Management Directorate?

ANS=> Deputy Comptroller General

10.How many divisions does the Finance and Accounts Directorate has?

ANS=>3 Which are

  • Finance;
  • Budget;
  • Revenue.

11. Who is the first Nigerian president?

A. Dr Nnamdi Azikiwe

B. Abubakar Tafa Balewa

C. Obafemi Awolowo

D. Alhmadu Bello

12. Which country’s flag is called the Union Jack?

A. France

B. Germany

C. Great Britain

D. Israel

13. What is the largest continent in the world?

A. Africa

B. America

C. Australia

D. Asia

14. What does the white colour in Nigerian flag stand for?

A. Peace’

B. Dignity

C. Strength

D. Fertility.

15. Nigeria celebrated her last centenary anniversary in what year?

A. 2000 B. 2014 C. 2020 D. 1990

Answer: B

Latest Nigerian Current Affairs

1. The parliament of Nigeria is called ________

(A) House of Representative (B) Senate (C) State house of Assembly (D) National Assembly

Answer: D

2. Democracy day is celebrated in Nigeria on———

(A) Oct 1 (B) Jan 12 (C) May 29 (D) June 12

Answer: D (It was recently changed)

3. How many members make up the house of representative in Nigeria?

(A) 280 (B) 774 (C) 360 (D) 359

Answer: C

4. How many members make up senate in the upper arm of the national assembly?

(A) 100 (B) 108 (C) 109 (D) 110

Answer: C

5. Nigeria is divided into how many geopolitical zone?

A. 5 B. 6 C. 7 D. 8

Answer: B

6. Nigeria flag was created by——————-

A. Mr Aina Onabolu B. Prof Wole Soyinka C. Taiwo Akinkumi D. Ben Odiase

Answer: C

7. How many local governments do we have in Nigeria?

A. 744 B. 774 C. 747 D. 784

Answer: B

8. Who was the first military head of state?

A. Gen. Muritala Muhammed B. Gen. Ibrahim Babangida C. Gen. Aguiyi  Ironsi D. Gen. Idiagbon

Answer: C

9. Who stopped the killing of twins in calabar?

A. Henry Townsend B. Herbert Marculey C. Mongo Park D.Mary Slessor

Answer: D

10. Nigeria became a republic in what year?

A. May 29, 199 B.Jan 15, 1966 C. Oct 1, 1960 D. Oct 1, 1963

Answer: D

11. Economic Community of West African States ECOWAS. was established in what year?

A. May 1975 B. May 1963 C. May 1966 D. May 2000

Answer: A

12. Which state is referred to as “The Sunshine State”

A. Ekiti state B. Ondo State C. Jigawa state D. Oyo state

Answer: B

13. The Nigeria flag was designed by Taiwo Akinkunmi in what year?

A. 1957 B. 1959 C. 1960 D. 1963

Answer: B

14. The amalgamation of the northern and southern protectorates and the colony of Lagos was in what year?

A. 1959 B. 1914 C. 1963 D. 1960

Answer: B

15. Nigeria celebrated her last centenary anniversary in what year?

A. 2000 B. 2014 C. 2020 D. 1990

Answer: B


How to Download Nigerian Immigration Questions and Answers

The cost of the newly updated NSCDC Past Questions and Answers is 2000.00 naira

COST: 2000

See the payment detail below.

Account Details Account Name:  JOHNSON JOSEPH Account Number0043182411 Bank: ACCESS BANK PLC

Electronic Transfers Accepted

After Payment , send the following (1) Email address, (2) depositors name, (3) amount paid (3) Exact Questions Needed and code to 08162534441 on Whatsapp or 08156739977

Delivery Assurance

How are you certain the exact Questions and Answers will be delivered to you  after making  payment.??

Our services is based on honesty and integrity. That is why we are very popular.

RECOMMENDED JOBS TO ALSO APPLY FOR

ADVERTISING