Connect with us

All Jobs Questions & Answers

NDLEA-Nigerian Drug Law Enforcement Agency Past Questions and Answers

Published

on

Spread the love
 

NDLEA-Nigerian Drug Law Enforcement Agency Past Questions and Answers

NDLEA-Nigerian Drug Law Enforcement Agency Past Questions and Answers

Here is a compilation of Questions and Answers for the NDLEA Examinations..Get prepared Immidiately;

1.What are the visions of NDLEA

ANS– To become the most proactive and leading Drug Law Enforcement Agency on the African Continent and one of the best in the world through the provision of effective and efficient services to Nigerians by cutting off the supply of illicit drugs, reducing the demand for illicit drugs and other substances of abuse, tracing and recovering drug -related proceeds and contributing to the creation and maintenance of an enviable image for the Nation throughout the world.

2. Who is the current Chairman of NDLEA

ANS– The Chairman/Chief executive of NDLEA is Col. Muhammad Mustapha Abdallah rtd

3. What are the key Job specifications of the Directorate of Asset and Financial investigation

ANS-

  1. The enforcement functions, which entail the detection and investigation of drug related money laundering activities, as well as the tracing, and investigation of suspected proceeds of illicit drugs to facilitate confiscation as empowered by both the National Drug Law Enforcement Agency Act (NDLEA ACT CAP N30 LFN 2004) and the Money Laundering Prohibition Act (MLPA 2011). In order words the Directorate is the Anti-Money Laundering unit of the Agency.
  2. Providing representation for the Agency in her interaction with relevant sister law enforcement and security agencies, other government Ministries, Departments and Agencies (MDAs), and international organisations, so as to fashion out Nigeria’s AML policies and enforcement mechanisms that will be in line with the global efforts and standards.
  3. Carry out sensitization and enlightenment programmes on behalf of the Agency, for relevant stakeholders and the general public, on AML issues as they relate to drug trafficking.

4.The DIRECTORATE OF DRUG DEMAND REDUCTION in the NDLEA is responsible for?

ANS- Co-ordination of the drug demand reduction activities of the Commands to ensure standardization of professional drug demand reduction efforts.

ALSO CHECK OUT  Civil Defence Recruitment Past Questions and Answers (Grab your copy now)

5. The Communications Department in the NDLEA is under which department in the Nigerian Drug Law Enforcement Agency?

ANS–Directorate of Technical Services

6. The Lagos state Head office of the NDLEA IS ——-

ANS- Lagos Head Office Address –4, Shaw Road (Onilegbale Road)

Postal Address: PMB 40004, Falomo Post Office, Ikoyi, Lagos.Phone: Tel: +234-80-621-999-99 

7. WHAT ARE THE COMMONLY ABUSED DRUGS?
ANS–

Cannabis
Cocaine
Methaphetamine
Alcohol
Cough Syrup with codeine
Gasoline, Aerosols (glues)
Opium
Heroin
Morphine
Amphetamine

8. WHAT ARE THE CONSEQUENCES ASSOCIATED WITH DRUG ABUSE

ANS- PHYSICAL: brain damage, liver damage, hypertension, excessive heartbeat, chronic bleeding, damage to unborn babies, cancer, anemia,etc.
PSYCHOLOGICAL: sleeplessness, anxiety, depression, psychosis, craving desire, distorted perception reduced coordination hallucination, panic attacks, etc.
SOCIAL: loss of job, family disintegration, expulsion from school, criminal offences, stealing, assassination, rape, armed robbery, premature death , etc.

9. DOES THE NDLEA AGENCY HAVE REHABILITATION CENTERS?

ANS–YES

10.List 5 Communications Device commonly used by the NDLEA

ANS–

  1. Radios,
  2. Walkie Talkies,
  3. Telephone lines, and
  4. Satellite/TV facilities.

10. WHAT ARE THE REASONS FOR DRUG ABUSE?

ANS– Many reasons have been abduced to drug abuse. Some of the common predisposing factors in Nigeria are:
• Social pathologies such as unemployment and parental deprivation
• Emotional and psychological stresses such as anxiety, frustration, economic depression
• Peer group pressure characterized by the desire to be accepted among friends or in social circles
• The desire to achieve success in a competitive world; and
• Warped (materialistic ) value system in the society such as the crave to get rich quickly.

11.What are the REQUIREMENT FOR REGISTRATION OF NON-GOVERNMENTAL ORGANISATION(NGO ?

ans–> Membership of not less than 10(Ten) people
• It must have a constitution
• Permanent structure/fixed address
• Well-equipped internet facilities
• Web site address
• Must be registered with the network of NGO’s Drug Demand Reduction
• Cooperate affairs commission (CAC) registration
• Other areas of specialization apart from Drug Demand Reduction
• Patrons (sponsors) board member
• Past events in Drug Demand Reduction
• Age of the organization

ALSO CHECK OUT  Download Nigerian Air Force (NAF) Past Questions and Answers


12. WHAT ARE GATEWAY DRUGS

ANS– Gateway drugs are substances people tend to try first when they start using drugs. These three substances are gateway drugs: Nicotine, Alcohol, Marijuana.

13. WHAT IS DRUG ADDICTION

ANS– Addiction is the physical or mental “need” for a drug. The process of becoming addicted is usually slow.for example, it can take weeks, months, and even years to become “hooked” on the nicotine in cigarettes. But once a person is addicted, getting and using the drug becomes a very important part of his/her life. Once a person is addicted to one drug, it is easier to become addicted to other drugs.

14.. WHY SHOULD I BE CONCERNED ABOUT THE GATEWAYDRUGS
ANS– Gateway drugs are the most commonly used, easiest to get and seemly harmless of all drugs. The pressure to try them is great. You should be concerned about them precisely because they are so popular and seem so harmless. In reality, they have many hidden dangers including addiction, physical illness and mental problems. Once a person is addicted, quitting the drug addiction keeps getting harder. That is why the sooner a person stops; the easier it is to beat the addiction.

16.. WHY DO YOUNG KIDS USE INHALANTS
ANS– Young kids use inhalants because they are cheap and easy to get. They also use inhalants for the following reasons:
• To satisfy curiosity about the substan0ce’s effects
• To experience the changes in perception caused by using inhalants
• To gain recognition and acceptance from peers
• To rebel against or challenge parents or society

17..WHAT IS THE FULL MEANING OF NDCMP

ALSO CHECK OUT  NCAT Recruitment 2019/2020 Past Questions and Answers Free Download

ANS- NATIONAL DRUG CONTROL MASTER PLAN

18.. Is the NDCMP 2015-2019 the first Master plan for the country?

ANS– NO

19.. The first NDCMP was published In what year?

ANS.. 1999

20. In what year was the second edition of NDCMP published?

ANS>> 2008.

21.. What does the Availability, Access and control of Narcotics and Psychotropic Substances for Medical and Scientific Purposes Pillar stand for?
ANS– This strategic pillar focuses on activities that will strengthen regulatory mechanisms, develop national guidelines for health professionals and aims to improve collaboration between regulatory and law enforcement agencies. This strategic pillar consists of the following themes;
• Estimation and Quantification
• Distribution
• Dispensing and Rational Use
• Control and Access

22.. What does the Drug Demand Reduction (DDR) Strategic Pillar stand for?

ANS– This strategic pillar aims at expanding and improving drug treatment and care services as well changing public attitudes to reduce stigmatization associated with drug use and abuse.
Additionally, it promotes the delivery of evidence-based drug prevention programmes aimed at reducing the likelihood of young people getting initiated into drug use. Also, this pillar outlines activities that will strengthen the coordination of drugs and HIV and AIDS control.

23.. The DDR strategic pillar has four themes, namely ?

ANS.. Sensitization, Advocacy and prevention
Treatment and Continuing Care
Drug Use and HIV and AIDs platform
National Drug Monitoring System

24.WHAT IS THE FULL MEANING OF DDR?

ANS..> DRUG DEMAND REDUCTION

25. ARE THERE PROFESSIONALS TO ATTEND TO DRUG DEPENDENT PERSONS AT THE CENTERS?

ANS–> YES

 


Join Over 400,000+ Readers Online Now.


→CLICK HERE TO JOIN OUR ACTIVE TELEGRAM  CHANNEL FOR ALL DISCUSSIONS AND OFFERS!


♦ Subscribe NOW to Latest Information from 247amend via push Notification


Copyright Warning: Contents on this website may not be republished, reproduced, redistributed either in whole or in part without due permission or acknowledgement. All contents are protected by DMCA.


The content on this site is posted with good intentions. If you own this content & believe your copyright was violated or infringed, make sure you contact us at [Adverts@247amend.com] to file a complaint and actions will be taken immediately.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives

Recent Posts

Categories

Global Post

LATEST6 months ago

List of countries in South America

Spread the love   [button color=”” size=”” type=”outlined” target=”” link=””]List of countries in South America[/button] List of countries in South...

LATEST6 months ago

List of countries in North America

Spread the love   [button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]List of countries in North America[/button] Countries in North America-North America is a...

Education6 months ago

15 Best Study Abroad Programs In Finland 2019 for Student Worldwide

Table of Contents 15 Best Study Abroad Programs In Finland 2019 for Student Worldwide15 Best Study Abroad Programs In Finland...

LATEST6 months ago

Samsung Galaxy Note 10 Review, Full Specifications and Price

Table of Contents Samsung Galaxy Note 10 ReviewFull SpecificationsAnnouncementPlatformNetwork and ConnectionsBodyDisplayStorageCameraSensorsBatteryColoursPriceOpinions Spread the love   Get your hands on it!...

LATEST6 months ago

List of countries in Europe

Spread the love   List of countries in Europe-Europe is a unique continent, which is not surrounded by water from...

LATEST6 months ago

List of countries in Africa

Spread the love   [button color=”” size=”” type=”outlined” target=”” link=””]List of countries in Africa[/button] Countries in Africa–Surrounded by water from...

LATEST6 months ago

List of countries in Asia

Spread the love   [button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Countries in Asia[/button] Countries in Asia-Being the largest continent in the world unlike...

Continents of the World6 months ago

List of countries in Australia / Oceania

Spread the love   List of countries in Australia / Oceania Countries in Australia / Oceania–The smallest continent in the...

Continents of the World6 months ago

Full List of 7 continents of the world

Table of Contents [button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]ASIA[/button][button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]NORTH AMERICA[/button][button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]SOUTH...

Sport6 months ago

Top Highest Paid Footballers in Nigerian Professional Football League

Table of Contents [button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Top Highest Paid Footballers in Nigerian Professional Football League[/button][button color=”” size=”” type=”3d”...

Trending

error: Content is protected !!